top of page

Dış Ticaret Danışmanlığı nedir ?

We are what we repeatedly do. Excellence, therefore is not an act, but a habit

İlk olarak Danışman Kime denir?

 

Her hangi bir uzmanlık alanı ile yön verebilecek ve kendi edindiği tecrübeleri, karşısındaki kişi yada kişilere aktarabilecek birisidir.

Biraz daha açalım bu danışmanlık tanımını, birçok sözde danışman derki, “bilmedikleriniz var ben onları biliyorum, onları sizlere gösterebilirim”. Bunun karşılığında ise çok ciddi kazanımlar kazanmayı beklersiniz. Halbuki siz, bunun böyle olmadığını size en başta getirdikleri danışmanlık sözleşmesini, imzalarken kendiniz biliyorsunuzdur, yine de imzalarsınız çünkü bir umuttur, ama sonucu büyük maddi karşılık verdiğiniz halde bir sonuç alamamak. (Bunu yapmadan önce benimle bir görüşün derim). 

 

Ben diyorum ki, günümüzde herkes her türlü bilgiyi çok kısa bir süre içerisinde edinme kapasitesine sahiptir.

 

Önemli olan bu bilginin adapte edilme aşamasıdır. Ne yazık ki bu tecrübeyi hemen öğrenemezsiniz, ancak yıllar boyu ve bire bir yaşamakla elde edebilirsiniz.

 

İşte danışmanlık bu aşamada başlar. Yaşanmış olan tecrübelerin ve işleyişin, sizin yapacağınız işlemlerde yol göstermesi ve başarıya ulaşması için sağlanır.

 

Benim uzmanlığım ise Dış Ticaret üzerinedir.

“However beautiful the strategy,
you should occasionally
look at the results.”

Dış Ticaret Denince akla ilk gelen ihracattır.

Hâlbuki içerisinde İthalat, lojistik, gümrükleme, üretim, satış-pazarlama, ürün yönetimi, tedarik, hukuk, insan kaynakları, uluslararası politika, kültürler ve devamında ticareti oluşturan her bir etkeni içermektedir.

Basitçe… Yurt içinde yaptığınız ticaretin bire birini yurt dışında yaptığınızı ve potansiyel müşteri yapısının, Dünyanın geneli olduğunu düşünün. Birden bire her şey gözünüzde büyüdü herhalde? Korkmayın, çünkü bu gerçekte o kadar zor bir işlem değildir.

Bilinmesi gereken en baştaki etkenler, firmanız üretim yapısı (finansal ve maliyetler) ve ürünleriniz Dış Ticaret yapmaya uygun mu?

Siz Kendiniz ve çalışanlarınız ihracat ile ithalat yapmaya hazır mısınız?

Elbette sadece bu iki sorunun cevabını bilmekle Dış Ticaret yapmaya hazır olmazsınız. Cevaplanması gereken ve yapılması gereken çok işlem vardır. Geçmişte bu tip soruların cevaplarını almayan ve bilmeyen firmalar, potansiyeli çok yüksek ürünler olmasına rağmen, satışlar sadece bir veya iki defa yapılmıştır.

Mantık basit ti… “Nede olsa ucuz satıyorum, nede olsa benden başkası yok, nede olsa Allah’ın gavuru, nereye gidip de Türkiye’de bulacak ürünü?

 

Bu tip düşünen firmalar ve kişiler, bulundukları sektörde ne kadar değerli olduklarını fark ettikleri zaman çok geç olmuştur. Kendi insanlarına, makine parkurlarını modernize etmek için yatırım yapmayı bilmemiş, akabinde yeni rakipler çıkmış ve kaybetmişlerdir.

İhracatımız var diye sevinmeyin. Yaptığınız ihracat yüzeysel olabilir ve sizden daha ucuz olan bir ürün bulunduğu anda, müşterinizi kaybedebilirsiniz. Bunun önüne geçmek için yapmanız gerekenler vardır. Bunları bilmek ve uygulamak tecrübe ile esastır.

bottom of page